Demens og kosthold er tett knyttet opp til hverandre viser en studie om eldre med hukommelsestap ble gjennomført i fire utvalgte bydeler i Oslo ((Rognstad, M. K., Brekke, I., Holm, E., Linberg, C. & Lühr, N. (2013). Underernæring hos eldre hjemmeboende personer med demens. Sykepleien Forskning, 8(4), 298-307)).

Hensikten med studien var å kartlegge og belyse ernæringsstatus blant hjemmeboende eldre med hukommelsestap. For å se om demens og kosthold er knyttet opp mot hverandre.

Det er godt kjent at forstyrret appetitt og spiseatferd er et betydelig problem hos hjemmeboende eldre. En viktig kilde til glede hos eldre er mat, og derfor er det viktig å stimulere denne gleden så lenge som mulig.

Eldre med hukommelsestap var underernært eller stod i fare for underernæring.

Resultatene viste at halvparten (n = 282) av eldre med hukommelsestap var underernært eller stod i fare for underernæring. Kvinner hadde betydelig høyere sannsynlighet for å stå i fare for underernæring eller være underernært sammenlignet med menn.

Studien viste også at problemer relatert til matinntak hadde betydning for ernæringsstatus.  Det var en sterk assosiasjon mellom slike problemer og utvikling av underernæring. De som ikke hadde problemer med matinntaket hadde 86 % lavere odds for å være underernært eller stå i fare for underernæring. Sammenliknet med de som har problemer med matinntak.

Stort behov for hjelp i hjemmet

30 prosent av de hjemmeboende eldre med hukommelsesta,  hadde stort behov for, eller trengte full bistand når det gjaldt dagliglivets aktiviteter.

Eldre med hukommelsestap som foretok matinnkjøp selv, hadde 64 % lavere odds for å være underernært eller stå i fare for underernæring. Sammenliknet med dem som fikk hjelp til handling fra familien.

Det er viktig at helsepersonell har rutiner for å innhente data relatert til ernæringsstatus hos denne sårbare pasientgruppen. Likeså er det avgjørende at pleiere og pårørende er kjent med risikofaktorene for underernæring. Tiltak vil da kunne iverksettes  på et tidlig tidspunkt for å forebygge og forhindre alvorlig underernæring og sykdom.

Les mer om studiet i FORSKNING