Næringsberegning er enklere å gjøre enn man tror. Vi forteller deg hvordan det kan gjøres på en enkel måte. Næringsberegning kan brukes når man skal opprette oppskrifter eller i forbindelse med vurdering av ernæringsstatus eller ved kartlegging av matvaner og måltider.  

Kostholdsplanleggeren

Kostholdsplanleggeren er et enkelt verktøy som kan anvendes ved kostregistrering.  Kostholdsplanleggeren er et pedagogisk kostberegningsprogram utviklet for å vise, beregne og sammenlikne næringsinnhold i matvarer, retter, måltider og dags- og ukeinntak (menyer). Programmet er beregnet til bruk i kostholdsopplæring i skole og annen undervisning, i ernæringsveiledning og for de som ønsker å vurdere og planlegge eget eller andres kosthold. Kostholdsplanleggeren er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Besøk Kosholdsplanleggeren

Næringsberegning

For å gjøre det enklere for deg å næringsberegne, har vi nå registrert næringsinnholdet på alle våre produkter i Kostholdsplanleggeren. Disse verdiene kan du enkelt hente opp og anvende i dine egne menyer.

næringsberegning

Hent næringsverdiene og legg dem inn på din profil i Kostholdsplanleggeren

  • Klikk på DENNE lenken som har oversikt over alle Vital ernæring sine produkter. 
  • Logg deg på Kostholdsplanleggeren. Dersom du ikke har opprettet en profil tidligere, anbefaler vi deg det.  Klikk på lenken og velg knappen «Importer retten»:

næringsberegning

  • Alle produktene fra vital ernæring vil da ligge under «Mine matvarer» og er i tillegg registrert som en rett.
  • Når du nå oppretter en meny for en pasient, vil du finne igjen produktene når du søker etter matvarer. Produktene vil fortsette å ligge der når du logger deg inn i kostholdplanleggeren fremover. 

Ta gjerne en titt på instruksjonsvideo om hvordan man laster inn produkter til Kostholdsplanleggeren HER. 

Brukerveiledning Kostholdsplanleggeren

Er det noe som er uklart kan vi anbefale en titt på Helsedirektoratets brukerveiledning av Kostholdsplanleggeren – HER.

Eksempler på næringsberegning

Vi anbefaler å ta en titt på våre to ulike eksempler på dagsmenyer. Eksemplene viser hvordan man ved enkle grep kan redusere mengden av mat og likevel tilfredstille kravet til kcal, fett og proteiner. Beregningene er enkelt gjennomført ved hjelp av Kostholdsplanleggeren:

 

Kostholdsplanleggeren Meny- Næringstett med berikning (1)

 

Ønsker du å holde deg oppdatert om og rundt forebygging og behandling av underernæring? Vi sender ut gjevnlig nyhetsbrev (du vil få informasjon om: relevante kurs, relevante artikler, relevante studier, produktinformasjon etc). Trykk HER om du ønsker å abonnere på våre nyhetsbrev. Vi setter stor pris på om du deler denne artikkelen med andre.