Kokkekurs

55 ivrige kokker fra sykehus- og sykehjemskjøkken over hele landet samles i morgen (18.02.16) på et kokkekurs. Formålet er å lære mer om hvordan man kan tilpasse maten med tanke på småspiste eldre. Det finnes mye bra tilrettelagt materiale for å øke kunnskapen om hvordan man skal avdekke undernæring og informere om hvor mye næring maten må inneholde. Men det har vært liten informasjon om hvordan man i praksis kan tilberede slike måltider. 

Når pasientene spiser mindre, er det viktig at maten er næringstett. Lærer man seg knepene, vil man likevel kunne sørge for at pasientene får i seg tilstrekkelig med næring, selv ved inntak av mindre matmengde. 

«Poenget er å lage mange og fristende, små næringstette mellommåltider», sier Willi Brunner, seniorrådgiver og kokk i Vital Ernæring. 

Engasjementet og interessen for kokkekurs har vært stor. Bl.a. kommer kjøkkensjefen på Ullevål Universitetssykehus og Sandefjord kjøkken for å lære bort sine triks. Når det gjelder bekjempelse av underernæring, skal det ikke stå på motivasjonen fra kokkenes side. 


Fakta om kosthold når man blir alvorlig syk eller blir eldre: 

Inntak av protein for eldre, syke og småspiste bør være høyere enn for yngre voksne. Denne gruppen anbefales å innta 50-100 % mer protein enn friske voksne, avhengig av tilstand. Protein bidrar til vedlikehold og vekst av muskelmasse og vedlikehold av normal beinmasse. Er inntaket av protein for lavt, blir det tap av bein- og muskelmasse og høyere risiko for sykdom.

Mange små protein- og energirike måltider bidrar derfor til å bevare muskelmassen og bekjempe underernæring.  

Muskelmassen krymper og svekkes med alderen. Fra man er ca. 45 år, vil muskelmassen avta med en hastighet på om lag 1 % pr. år. Studier har vist at muskelstyrken reduseres med om lag 15 % pr. tiår i seksti- og syttiårene, og om lag 30 % etter det. 

Det aldersrelaterte tapet av muskelmasse fremskyndes av en stillesittende livsstil, akutte hendelser som tvinger en til å være i ro (f.eks. et lårhalsbrudd), lavt proteininnhold i kosten og sykdommer som har en nedbrytende virkning på kroppen. Få måltider, ensformige dietter, problemer med å tygge eller svelge, sykdom og sosiale faktorer bidrar til at eldre får et utilstrekkelig næringsinntak. Dette kan føre til dårligere muskelstyrke og fysisk kapasitet, som igjen kan bidra til dårligere ernæringsstatus hos eldre.

Eksperter sier det er enkle, vitenskapelige og velprøvde tiltak man kan gjøre for å bevare muskelmassen. Det viktigste er å ha et sunt og proteinrikt kosthold kombinert med styrketrening.

Sted for kurset: Matkurs AS, 8 Stockholmgata 0566 Oslo

Dato: 18.02.16

Tid: 10.00 – 15.00

Lenker:

Mer informasjon om kurset «Næringstett mat i praksis» http://vitalernaering.no/kurs-naeringstett-mat-i-praksis-18-februar-2016/

Kosthåndboken – en veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/nasjonal-faglig-retningslinje-for-forebygging-og-behandling-av-underernering

Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/nasjonal-faglig-retningslinje-for-forebygging-og-behandling-av-underernering

Artikkel «Hvorfor trenger eldre mer protein» http://vitalernaering.no/hvorfor-eldre-og-syke-trenger-mer-protein/

Artikkel om «Muskelmassen krymper med alderen» http://vitalernaering.no/muskelmassen-krymper-med-alderen/

Mer informasjon om de protein- og næringstette suppene, Inzone Vitaltiy  

http://www.inzonevitality.no/


Kontakter :

skjermbilde-2016-01-22-kl-11-30-55-180x180

Willi Brunner

Seniorrådgiver

92261860

willi.brunner@vitalernaering.no

20-180x180

Heidi Brunner

Daglig leder

+47 924 02 487

heidi.brunner@vitalernaering.no

OM VITAL ERNÆRING AS

Vital ernæring AS, er en kompetansebedrift og ledende leverandør av mat til personer med tygge- og svelgevansker, samt for personer som er småspiste og har behov for næringstett mat. Ett av Vital Ernærings hovedmål er å skape matglede for alle.