Behandling av dysfagi fokuserer i første omgang på kartlegging av problemområdet ((Logemann. J. A. (1998). Evaluation and Treatment of Swallowing Disorders. (2.utg.). Texas: PRO-ED, Incorporated)). Deretter er det viktig å finne den sikreste måten den enkelte kan spise/svelge på.
Tiltak for behandling av dysfagi kan også inkludere følgende:
• justeringer av personens spisemønster – for eksempel mengde mat og tempo
• forbedring av muskelens bevegelser, tonus, utholdenhet og koordinering, gjennom øvelser for de musklene som er involvert under svelging – for eksempel ansikts-/munnøvelser og svelgetrening
• veiledning ved valg av konsistenser på mat og drikke, bruk av spesielle redskaper eller aktuelle teknikker ved spising/ svelging
Pasienter med dysfagi får ofte foreskrevet øvelser for forbedre svelgefunksjonen. NFOSD tilbyr bl.a tilpassede øvelser for pasienter og klinisk personale. Dette instruksjonsprogrammet inkluderer videoer, skriftlig informasjon og gratis handouts for å øke kunnskapen om rehabelitering. Les mer om øvelser og programmet HER
Mat og måltid
Riktig kosthold er en viktig del av rehabiliteringen ((Helsedirektoratet. (2012). Kosthåndboken – Veileder i
ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Oslo: Helsedirekotratet)). Det er spesielt viktig at den maten personer med tygge- og svelgevansker spiser, inneholder mye næring og er konsistenstilpasset.
Personer med tygge- og svelgevansker har krav på å få individuelt tilpasset konsistens på maten deres, enten de er hjemmeboende eller på sykehjem/sykehus. Helsedirektoratet ved kosthåndboken har derfor utviklet en tabell som viser graderingen av konsistenstilpasset mat.
Internasjonalt rammeverk for konsistenser ((IDDSI, http://iddsi.org/resources/framework/))
Det internasjonale dysfagi standardiseringsutvalget (International Dysphagia Diet Standardisation) har laget et standard rammeverk for konsistenser av mat. Rammeverket består av 8 nivåer (0-7) av ulike konsistenser.
Nivåene er identifisert med tall, tekstetiketter og fargekoder. En gjennomgang av eksisterende standarder, tilgjengelig dokumentasjon og samarbeidstiltak fra ulike interessegrupper har resultert i et rammeverk som er kulturelt sensitiv, målbar og gjelder for personer i alle aldersgrupper i ulike pleiesituasjoner.
Vær alltid oppmerksom på pasienten ved introduksjon av ny konsistens!
Se Video som beskriver de ulike tykkelser på flytende drikke:
- Syringe Test – Introduksjon
- Syringe Test – Nivå 0
- Syringe Test – Nivå 1
- Syringe Test – Nivå 2
- Syringe Test – Nivå 3
- Syringe Test – Nivå 4
Utredning, Behandling og Oppfølging
Oslo Universitetssykehus har mange dyktige fagpersoner som har mye kunnskap om dysfagi. Les på deres hjemmeside om Utredning, behandling og oppfølging HER
National Foundation of swallowing disorder er en internasjonal foreningen for fagpersoner, pårørende og pasienter med dysfagi. Deres hjemmeside har mye informasjon om behandling av dysfagi. Bla har de et program for øvelser som anbefales for å forbedre svelgefunksjonen, de har webinarer, nyhetsbrev og gruppesamtaler over internett. NFOSD sin målsetning er å forbedre livskvaliteten for personer som sliter med å svelge. Les mer på deres hjemmeside HER
Les om våre produkter som er spesielt tilpasset dysfagipasienter:
Moset mat / Purékost:
Puré egenprodusert
Naturtro former
Puré ferdig produsert
Engangsporsjoner & Løsvekt
National Foundation of swallowing disorder er en international foreningen for fagpersoner, pårørende og pasienter med dysfagi. Deres hjemmeside har mye informasjon om behandling av dysfagi. De har blant annet et program for øvelser som anbefales for å forbedre svelgefunksjonen, webinarer, nyhetsbrev og gruppesamtaler over internett. NFOSD sin målsetning er å forbedre livskvaliteten for personer som sliter med å svelge. Les mer på deres hjemmeside HER