ikon tallerken hjerteBerikingsprodukter – vårt produkt utvalg:

For personer som spiser lite til hovedmåltidene, kan flere måltider være nødvendig for å få et godt næringsinntak i løpet av dagen. Antall måltider kan gjerne være 6-8 pr. dag, det betyr måltider ca. annenhver time. Ingen bør ha lengre nattfaste (tiden mellom kveldsmåltid og frokost) enn 11 timer. For noen kan det være aktuelt å få tilbud om litt mat eller næringsrik drikke på natten, hvis hun/han likevel er våken. Det er bare små justeringer som skal til for å doble kalori og proteininnholdet i et måltid. Gjør man små justeringer i alle dagens måltider, er det kanskje nok til å endre vekten i positiv retning. Se vårt sortement av berikingsprodukter:

Proteinberiking

Smaksnøytralt, fullverdig og tåler høye temperaturer

Energipulver

Smaksnøytralt & kokestabil

Tiltak når matinntaket blir for lite

Ernæringstrappen er et verktøy og modell for å systematisere ernæringsarbeid og prioritere ernæringstiltak. Laveste trinn tilsvarer tiltak på laveste og mest forebyggende nivå. Som ansatt i helse- og omsorgstjenesten er det viktig å arbeide systematisk og målrettet med ernæring. Med utgangspunkt i Ernæringstrappen innebærer det tverrfaglig samarbeid og god dialog med bruker, kolleger og pårørende.

((Helsedirektoratet, Kosthåndboken, 2012))

Berikingsprodukter

For personer som spiser lite til hovedmåltidene, kan flere måltider være nødvendig for å få et godt næringsinntak i løpet av dagen. Antall måltider kan gjerne være 6-8 pr. dag, det betyr måltider ca. annenhver time. Ingen bør ha lengre nattfaste (tiden mellom kveldsmåltid og frokost) enn 11 timer. For noen kan det være aktuelt å få tilbud om litt mat eller næringsrik drikke på natten, hvis hun/han likevel er våken.

Energi- og næringstett kost består av matvarer og retter med høyere fett- og proteininnhold, slik at porsjonsstørrelsen blir mindre enn nøkkelrådskosten. Denne kostformen skal vurderes for alle som er i risikogruppen for å utvikle underernæring eller som har en under­ernæringstilstand. Les mer om Energi- og næringstett kost HER

Det er bare små justeringer som skal til for å doble kalori og proteininnholdet i et måltid. Gjør man små justeringer i alle dagens måltider, er det kanskje nok til å endre vekten i positiv retning.

Energiberiking av mat

Fett og fete matvarer har aller høyest energitetthet per gram og er derfor velegnet som energiberiking. Tilsett ekstra fett i maten der det passer (olje, margarin, smør, fløte, rømme). Fettsyresammensetningen blir bedre om det brukes olje eller flytende margarin fremfor smør og fløte.

Bruk det feteste alternativet til enhver tid. Gode produkter å berike mat for å få mer kcalorier og fett med er:

 • Rapsolje
 • Smør
 • Seterrømme
 • Kremfløte
 • Helmelk
 • Kokosmelk
 • Rapsolje
 • Smør
 • Seterrømme
 • Kremfløte
 • Helmelk
 • Kokosmelk

Proteinberiking av mat

Smør, olje, kremfløte og rømme er produkter er fine å bruke til energiberikning, men disse produktene inneholder lite eller ingen proteiner (se også tabellen ovenfor). Det er dermed viktig å kvalitetssikre at maten inneholder tilstrekkelig med protein. Har en person behov for et energi- og næringstett kosthold, vil det ofte være riktig å berike med ekstra tilskudd av proteinpulver med nøytral smak og høy biologisk verdi.

protein mengde smør olje

Les også :  «Når matinntaket blir for lite» , Kosthåndboken, kap 10 av Helsedirektoratet, 2012

Les også: Oslo Kommune Sykehjemsetat «Praktisk kurs i energi & proteinberiking»