Flytende kost – konsistenstilpasset kost for de med tygge- og svelgevansker

Sliter man med å få i seg maten pga. tygge- svelge vansker er det viktig å ta hensyn til den enkeltes ønsker og utfordringer. Vi har gleden av å informere om at vi kan tilby ulike produkter for flytende kost.  De har alle samme hensikt –  at man skal kunne få opplevelse av ekte smaker!

Mat og drikke skal være tilpasset pasientens tygge- og svelgefunksjon slik at pasienten får dekket behovet for energi, næringsstoffer og væske ((Findalen, A. & Arsky, G. (2012). Kosthåndboken: veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Oslo: Helsedirektoratet)).

Målgruppe

Pasienter med tygge- og svelgevansker. Det gjelder for eksempel pasienter med en sykdomstilstand som gir redusert funksjon, smerte eller lammelser i munnhule og svelget, fortrengninger i spiserøret eller ved kjevelås. Denne målgruppen bør nøye følges opp for å se om det er nødvendig med sondeernæring eller bruke flytende kost i i kombinasjon med sondeernæring.

Målsetting

å dekket pasientens behov for energi, næringsstoffer og væske.

å bidra til at måltidene oppleves trygge og behagelige for pasienten.

Kategorier av flytende kost.

Grad 1: Tyntflytende kost

Brukes til personer med normal svelgfunksjon som har forsnevringer i spiserør, sår i munn og svelg eller kjevelås.

 

Grad 2: Tyktflytende kost

Brukes til personer med svelgvansker, som aspirerer (feilsvelger) tyntflytende væske.

 

Grad 3: Krem

Brukes til personer med omfattende svelgvansker.

 

Hvilken grad som skal velges, avhenger av svelgefunksjon (se oversikt over de ulike konsistenser). Alle typer flytende kost skal ha helt jevn konsistens, være glatt og ikke inneholde biter. I utformingen av meny for de flytende kost formene, bør det legges opp til en kombinasjon av varme og kalde drikker, og variasjoner mellom salte, søte og syrlige drikker.

Utfordringer med flytende kosthold

Ernæringsmessige utfordringer ved konsistenstilpasset mat er generelt at mat som blir moset og tilsatt væske kan bli utspedd i energi- og næringsstoffinnhold. Det er også risiko for at matvarevalget er mer ensidig. Konsistenstilpasset mat bør i utgangspunktet følge anbefalinger for Energi- og næringstett kost.

Våre produkter for Flytende Kosthold:

Les om tygge- og svelgevansker (dysfagi)  dysfagi-How-to-swallow-right

Vi har samlet masse nyttig informasjon for deg som ønsker å vite mer om dysfagi.