Dette bør du vite om proteiner.

Protein er kroppens byggesten og helt nødvendig for alle mennesker

Dette bør du vite om proteiner. Kroppen vår er avhengig av proteiner. Protein er bygd opp av aminosyrer og er grunnleggende for konvalessens og overlevelse. Protein inngår i en rekke viktige funksjoner i kroppen og er delaktige i de fleste kjemiske reaksjoner i cellene. Det er blant annet viktig i forsvar mot infeksjoner og i signalsubstanser som hormoner og enzymer som sørger for et godt samspill mellom ulike organer og vev. Kroppen er også avhengig av protein for å danne nye celler. I tillegg bidrar protein til vedlikehold og vekst av muskelmasse og normal beinmasse. Det hele viser tydelig hvorfor protein er så viktig for kroppen. Uten protein kunne vi ikke levd.

Mengden protein den enkelte trenger avhenger av alder og hvilke tilstand man er i. En frisk yngre aktiv person får som oftest i seg tilstrekkelig med protein. En eldre kritisk syk person har behov for opp til tre ganger så mye protein. Som regel har en kritisk syk person også redusert appetitt. Da er det viktig å se til at proteininntaket er tilstrekkelig. Det er flere grep man kan ta. Både ved å passe på at maten man spiser er proteinrik. Det kan også være behov for å tilføre kosten ekstra med proteinpulver.

Studier viser at kritisk syke får i seg mindre enn halvparten av den anbefalte mengden protein (ca. 0,6 g/kg/dag vs. 1,2 g/kg/dag). Dårlig tilførsel av protein er av stor betydning for uheldige utfall/dårligere rehabilitering blant kritisk syke, og man bør derfor være mer bevisst på hvorfor protein bør inntas i større mengder. Les mer om studiet her

Proteinpulver er ikke bare proteinpulver. Det er viktig at kvaliteten på proteinet er høyt. Les og lær mer om proteiner og hva man bør passe på i artiklene nedenfor.

Tips for å forebygge sarkopeni

Tips for å forebygge sarkopeni [muskelsvinn hos eldre]

Det beste man kan gjøre for å forebygge sarkopeni er å ha et sunt og proteinrikt kosthold kombinert med styrketrening.  ...
Proteinkvalitet i matvarer, tiltakspakker

Betydning av proteinkvalitet for muskelbygging og muskeltap

Ikke alle proteintyper er like. Hvorvidt et protein kan blir brukt av kroppen på en riktig måte bestemmes av innhold ...
Sarkopeni: muskeltap hos eldre

Dette bør du vite om sarkopeni / muskelsvinn

Mange eldre rammes av sarkopeni. Hva er årsaker bak det, og hva kan man gjøre for å forebygge og behandle det? ...
proteinbehov

Anbefalt proteinbehov for eldre og syke.

Fysisk inaktive voksne har et proteinbehov på ca. 30 gram protein av høy kvalitet per måltid for å stimulere proteinsyntesen ...
Hvem bør anvende proteinberiking

Hvem kan anvende proteinberiking og hvorfor?

Alvorlig syke og langvarig sykdom har økt proteinbehov Ved alvorlig sykdom øker behovet for protein. Hvis appetitten er dårlig og matinntaket ...
hvorfor protein

Hvorfor protein?

Fakta om hvorfor protein er så viktig  Det finnes mange grunner til hvorfor protein er viktig for kroppen og bør ...
Hvordan få nok protein

Hvordan få nok protein og energi i maten?

Hvordan få nok protein og energi gjennom kosten? Hvordan få nok protein i kosten?. Mange småspiste kan ha vanskeligheter med ...
næringstett kost

Energi og næringstett kost

Dette er energi og næringstett kost: Energi- og næringstett kost er beregnet på personer som ikke greier å dekke behov ...
proteiner kjøttboller

Får du i deg nok protein hver dag?

Proteiner er kroppens viktigste byggesteiner. De er helt essensielle for å bygge og opprettholde muskler, produsere hormoner og vedlikeholde celler ...
beriket mat frukt

Beriket mat og snacks gir økt næringsinntak

Sykehuspasienter får i seg mer næring ved hjelp av beriket mat ((Mills, S. R., Wilcox, C. R., Ibrahim, K., & Roberts, ...
effekt av næringstilskudd

Effekt av næringstilskudd

Til tross for at mange av studiene er små, ser det ut til at intervensjon med fokus på effekt av ...
proteinrik paprikasuppe

Sykehuspasienter i ernæringsmessig risiko har positiv effekt av økt proteininntak.

Proteininntak på underernæring Studier har vist at 75 % av pasienter i ernæringsmessig risiko, som blir innlagt på sykehus i ...
frokost

Positiv effekt ved innføring av protein- og energirik frokost

Aalborg Universitetshospital gjennomførte et prosjekt der de tilbød  alle sine pasienter et nytt frokostkonsept ((Preisler, M. (2014, 17. november). Morgenstund med protein ...
næringstett kost

Energi og næringstett kost

Dette er energi og næringstett kost: Energi- og næringstett kost er beregnet på personer som ikke greier å dekke behov ...

Les mer om Vital ernæring sitt proteinpulver

Vital ernæring har lang erfaring med protein pulvere. Det er mange faktorer man må avveie når man skal bruke et proteinpulver. Det finnes utrolig mange ulike proteinpulvere på markedet. Det kan være veldig lurt å sette seg litt inn i hva som skiller et godt proteinpulver fra et annet. Proteinkvalitet, pris, smak, anvendelse, proteinandel er de viktigste faktorene.

som Ikke alle proteintyper er like.  Hvorvidt et protein kan blir brukt av kroppen på en riktig måte bestemmes av innhold av essensielle aminosyrer og fordøyelighet. 

For at kroppen skal kunne bruke proteiner til oppbygging må det være tilstrekkelige mengder av alle essensielle aminosyrer i et produkt. Er proteinkvaliteten for lav, vil det slå uheldig ut på utnyttelse av det. Nyrene kan også bli unødvendig belastet hvis proteinkilden inneholder store mengder aminosyrer som kroppen ikke kan omdanne til protein.

Protein Plus er proteinpulveret vi har kommet frem til er det produktet som skårer høyest på samtlige av disse kriteriene.

  • Enkelt å anvende: Protein Plus emulgerer raskt og tåler temperatur opp til kokepunktet.
  • Nøytral i smak: Protein Plus er smaksnøytral og kan anvendes til søte og pikante retter og drikker uten at den vil avgi noe bismak på sluttproduktet
  • Høy kvalitet: Protein Plus inneholder alle essensielle amminosyrer og inneholder 85% protein.