Sykehuspasienter får i seg mer næring ved hjelp av beriket mat ((Mills, S. R., Wilcox, C. R., Ibrahim, K., & Roberts, H. C. (2018). Can fortified foods and snacks increase the energy and protein intake of hospitalised older patients? A systematic review. Journal of Human Nutrition and Dietetics)). Beriket mat vil si at maten er tilsatt ekstra energi og protein for å få høyest mulig næringsverdi. (Les mer om energi og næringstett kosthold her)

Studien viste at beriket mat med energi og protein har langt bedre effekt på næringsinntaket sammenlignet med vanlig ernæring. Fleksibilitet og tilgjengelighet ble ansett som viktig, og det at pasientene selv kunne velge når de ville ha snacks ble sett på som fordelaktig.beriket snacks

Deltakerne i studien var personer over 60 år innlagt på sykehus eller rehabiliteringssenter. Underernæring er vanlig blant eldre på sykehus, men ikke alle er like glad i få ferdige næringstilskudd. Beriket mat kan derfor være en enkel måte å få i sykehuspasienter nok næring på.

 

 

Seks av ti studier viste at energi- eller proteinberiking av snacks ga en betydelig økning i inntaket av energi (250-450 kcal per dag) eller protein (12-16 g per dag). To studier som benyttet seg av beriking med både energi- og protein viste en markant økning i både energi (698 kcal per dag) og protein- (16 g per dag) inntaket sammenlignet med vanlig pleie. De fleste som fikk tilbud om den berikede maten var mottakelige for det.

yoghurt og banan

 

Sammenlignet med vanlig ernæringsmessig omsorg, kan energi- og proteinberiket mat og snacks brukes som en effektiv, godt tolerert og kostnadseffektivt tiltak for å forbedre næringsinntaket blant eldre pasienter. Strategien kan være spesielt nyttig for pasienter med kognitiv funksjonsnedsettelse som sliter med flytende næringstilskudd.

 

Økt inntak av brød, fruktjuice og supper kan føre til et tilfredsstillende proteininntak

En pilotstudie ønsket å se nærmere på om proteinberiket mat kunne bidra til at eldre nådde sitt anbefalte proteininntak på 1,2 gram protein per kg kroppsvekt per dag (g/kg/d) ((Beelen, J., de Roos, N. M., & De Groot, L. C. P. G. M. (2017). Protein enrichment of familiar foods as an innovative strategy to increase protein intake in institutionalized elderly. The journal of nutrition, health & aging21(2), 173-179)). 20 eldre fra et rehabiliteringssenter og omsorgshjem deltok i studien. De berikede produktene som ble inkludert i studien var: brød, supper, fruktjuice, potetmos og hvalkjøttprodukter. Matinntaket ble vurdert både før og etter studien.

 

Proteininntaket økte med 11,8 g / d (P = 0,003); fra 0,96 til 1,14 g / kg / d (P = 0,002). Dette kan sammenlignbart med en standard næringsdrikk.

 

Ved slutten av intervensjonen nådde flere eldre et proteininntak på 1,2 g/kg/d sammenlignet med før studien (9 vs 4). Proteininntak økte betydelig til frokost (+3,7 g) og kvelds (+2,2 g). Produktene som bidro til den største økningen var brød, fruktjuicer og supper.

Til tross for at studien er svært liten viser den at proteinberikede mat- og drikkevarer bidrar til at eldre får i seg tilstrekkelig med protein. Slike matvarer synes å være et godt alternativ
i behandling og forebygging av underernæring.

Vital Ernæring har flere gode produkter som kan tilby som snack eller beriking til mat man lager selv.

Vi leverer god og næringstett mat av høy kvalitet. Maten er blant annet egnet for personer som står i risiko for å bli underernært, har dårlig matlyst, tygge- og svelgevansker (dysfagi) eller som av andre årsaker sliter med å få i seg nok næring. Enten man ønsker å lage mat fra bunnen av eller trenger enkle ferdige løsninger, har vi gode produkter som kan bidra til å redusere den lange nattfasten. Vi ønsker at alle skal oppleve matglede, uansett situasjon. Her er noe av vårt utvalg:

[powr-media-gallery id=86d07779_1529672566]