123pure_LOGO farge

Puré egenprodusert

Naturtro former

Puré ferdig produsert

Engangsporsjoner & Løsvekt

pic


Gi pasienten det beste.  

Enten man vil lage den konsistenstilpassede maten selv eller kjøpe ferdig er det viktig at maten til personer med tygge- og svelgevansker skal se delikat ut, inneholder mye næring og er riktig konsistens. Det er utfordrende å oppnå, selv for en profesjonell kokk.

Med Sooft Meals og 123Puré gir vi fleksibilitet til å ta valg om hvordan man vil produsere den konsistenstilpassede maten. Målet er det samme. Gi det beste til pasienten.

Om konsistenstilpasset mat – moset mat/purékost

Mat skal være tilpasset pasientens tygge- og svelgefunksjon, samtidig som den dekker behovet for viktige næringsstoffer 1)Findalen, A. & Arsky, G. (2012). Kosthåndboken: veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Oslo: Helsedirektoratet.

Målgruppe

Pasienter med tygge- og svelgevansker. Det gjelder for eksempel pasienter med en sykdomstilstand som gir redusert funksjon, smerte eller lammelser i munnhule og svelget, fortrengninger i spiserøret eller ved kjevelås.

Målsetting

å dekket pasientens behov for energi, næringsstoffer og væske.

å bidra til at måltidene oppleves trygge og behagelige for pasienten.

 

Konsistenstilpasset kost

Konsistensnivå 3: Lett-tyggelig kost

Brukes til personer med noe tyggevansker og redusert munnmonorikk.

Konsistensnivå 2: Findelt kost (puré)

Brukes til personer med store tyggevansker og dårlig munnmonorikk.

Konsistensnivå 1: Geléringskost 

Brukes til personer med omfattende munnmoriske vansker, samt svelgevansker. Geléringskost krever ikke tygging.

Flytende kost

Les mer om flytende kost

 

Valg av konsistenstype må tilpasses pasientens behov. Det er viktig at maten har riktig konsistens slik at man unngår aspirasjon (mat og drikke i lungene).

 

Utfordringer

Pasienter med tygge- og svelgevansker har risiko for å utvikle ernæringsvansker, og ernæringsstatus bør følges opp.

Ernæringsmessige utfordringer ved konsistenstilpasset mat generelt er at mat som blir moset tilsatt væske kan bli utspedd i energi- og næringsstoffinnhold.

DysfagiLes om tygge- og svelgevansker (dysfagi)  

Vi har samlet masse nyttig informasjon for deg som ønsker å vite mer om dysfagi.

Fotnoter, henvisninger fra teksten ovenfor:   [ + ]

1. Findalen, A. & Arsky, G. (2012). Kosthåndboken: veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Oslo: Helsedirektoratet