Proteinberiking – Protein Plus

Et proteinpulver av myseprotein (Whey Protein Isolate (WPI) som kan brukes til proteinberiking av mat og drikke. Det er spesielt godt egnet for:

            • Eldre
            • Personer med økt proteinbehov
            • De som ikke klarer å dekke behovet gjennom vanlig kost
            • Forebygging og behandling av underernæring og tap av muskelmasse
EPD: 4960530

Ideelt til bruk i f.eks:

Gjør det enkelt å proteinberike maten

Protein Plus emulgerer raskt og tåler temperatur opp til kokepunktet. (Skal du lage retter med temperatur over 70 grader er det viktig at du følger «kokkens tips» nedenfor!)

Kan brukes i varme og kalde retter

Protein Plus kan brukes i for eksempel smoothier, desserter, havregrøt og supper.

Smaksnøytral

Protein Plus er smaksnøytral og kan anvendes til søte og pikante retter og drikker uten at den vil avgi noe bismak på sluttproduktet

Høyt proteininnhold og lavt innhold av laktose

Protein Plus inneholder alle essensielle amminosyrer. Isolat. Mysen er prosessert for å redusere fett og laktoseinnholdet, slik at det blir mest mulig konsentrert innhold av protein.

Ingredienser:

 

Myseprotein (maks 1 % laktose)

Størrelse på kjøpsenhet: 1,2 kg

NÆRINGSINNHOLD PR. 100 GRAM

Energi: 1548 kJ/370 kcal, fett: 0,9 g, hvorav mettet fett: 0,3 g, karbohydrater: 2,5 g, hvorav sukkerarter: 0,9 g, kostfiber: 0 g, protein: 85,4 g, salt: 0 g.

DOSERING

1 ss (11 g) Protein Plus blandes i 1 dl væske eller ca 100 g mat.  1 ss Protein Plus tilsvarer ca 9,4 gram rent protein. Pulveret bør stå i ca. 5 minutter før bruk.

. Bør fordeles jevnt over dagens måltider og mellommåltider for best utnyttelse av proteinet.

Anvendes etter anbefaling og dosering fra lege eller ernæringsfysiolog og avhengig av pasientens alder, vekt og helsetilstand.

BEREGNET FOR

Proteinberiking er beregnet for kostbehandling av pasienter med økt proteinbehov. Skal brukes som et supplement til et normalt kosthold.

Siden Protein Plus er Whey Protein Isolat (WPI) er mysen prosessert slik at det blir redusert fett og laktose, slik at andelen protein blir mest mulig konsentrert. Protein Plus vil derfor være letter for personer som har problemer med å fordøye laktose (laktose intoleranse), men det er ikke egnet for personer med laktose allergi.

Kokkens tips:

Anvendelse av Protein Plus i varme retter

Protein Plus er kokestabil dersom du anvender følgende fremgangsmåte:

1. Ta en liten del av den ferdiglagde suppen eller sausen (ikke for varm, 70 grader) over i en liten kjele.

2. Du kan også blande pulveret i for eksempel melk/fløte eller lignende ingredienser du skal ha oppi ved et senere tidpunkt.

3. Tilsett den mengde proteinpulver du har valgt, og rør proteinet godt inn ved hjelp av visp eller stavmikser.

4. Når proteinpulveret har løst seg helt opp og ikke er synlig lenger, heller du den berikede væsken tilbake under konstant omrøring. Vær spesielt oppmerksom på at det fort kan svi seg i bunnen av kjelen.

5. Få temperaturen (under omrøring) opp til minst 70 grader eller helt opp til kokepunktet.

Aminosyreprofil:

Protein Plus inneholder alle essensielle aminosyrer..

Protein Plus sin aminosyreprofilen gir høy biologisk verdi (HBV):

  • Dekker alle essensielle aminosyrer i tilstrekkelige mengder.

  • Har høy andel BCAA – spesielt leucin, som stimulerer mTOR-pathway, som er nøkkelen til muskeloppbygging.

  • Inneholder rikelig med lysin og treonin, som er viktige for vevsreparasjon og immunfunksjon.

Ekstra viktig for eldre: Studier viser at eldre ofte har anabol resistens, og trenger mer leucin for å trigge muskelproteinsyntese. Protein Plus har nok leucin (10,7 g/100 g protein, tilsvarer ca. 1 g per porsjon) til å støtte dette.

Analysen nedenfor fokuserer vi på de essensielle aminosyrene (EAA), som er nødvendige for kroppens funksjoner og må tilføres via kosten. Viktigst i denne sammenhengen er:

  • Leucin, isoleucin, valin (de tre BCAA – viktige for muskelproteinsyntese)

  • Lysin og treonin (ofte begrensende i lavkvalitetsproteiner)

  • Tryptofan og metionin (viktig for syntese av signalstoffer og vekst)

Aminosyre Mengde (g/100g) Kommentar
Leucin 10,7 Høy – Viktig for muskelvekst
Isoleucin 6,8 God – En del av BCAA
Valin 5,4 God – En del av BCAA
Lysin 10,4 Meget høy – Viktig for vekst og reparasjon
Treonin 7,0 Bra nivå
Tryptofan 2,1 Helt tilstrekkelig – Ofte mangelfull i planteproteiner
Metionin 2,3 OK nivå, men balansert av cystein (2,6)
Fenylalanin 3,0 Greit
Histidin 1,7 Akseptabelt, spesielt viktig for spedbarn/eldre

Protein Plus har en svært god aminosyrebalanse, godt tilpasset behovene hos:

  • Eldre med sarkopeni

  • Pasienter med underernæring

  • Personer i rehabilitering etter sykdom/skade

  • De med lavt matinntak eller høyt proteinbehov

Produktet dekker ikke bare proteinmengde, men også kvalitet og aminosyresammensetning, som er essensielt for å forhindre muskeltap og støtte restitusjon.

Her er fullstendig amminosyreprofil: 

NÆRINGSINNHOLD PR 100 g
Asparginsyre 11.4 g
Treoni 7,0 g
Serin 4,4 g
Glutaminsyre/glutamat
17,5 g
Glycin
1,8 g
Alanin 4,7 g
Valin 5,4 g
Isoleucin 6,8 g
Leucin 10,7 g
Tyrosin 3,0 g
Fenylalanin 3,0 g
Histidin 1,7 g
Lysin 10,4 g
Arginin 2,1 g
Prolin 5,9 g
Cystein 2,6 g
Metionin 2,3 g
Tryptofan 2,1 g

Kom i gang med enkle grep

Bli inspirert og lag selv

Det er de kontinuerlige små grepene som teller! Lag fristende enkle mellommåltider, frokost eller kvelds. (Man får som ofte tilstrekkelig med protein i hovedmåltidet).

Les mer om hvorfor energi og proteiner er så viktig for småspiste

Vi har samlet en rekke fakta om hvorfor protein er så viktig. Det finnes mange grunner til hvorfor kroppen må få tilført tilstrekkelig med protein og derav bør inngå som en sentral del av kostholdet. Protein er kroppens byggesten og helt nødvendig for alle mennesker. Les bla om:

  • Hvem som bør anvende proteinberiking og hvorfor.
  • Hva som er anbefalt proteinbehov for eldre og syke.
  • Hvordan man kan klare å oppnå og dekke proteinbehovet for småspiste.
  • Om proteinkvalitet og betydning for muskeltap.
  • Informasjon fra studier som viser til positive effekter etter innføring av protein- og energirike måltider.

Proteinkvaliteten har betydning for bevaring og bygging av muskler

For at kroppen skal kunne bruke protein til oppbygging må det være tilstrekkelige mengder av alle de essensielle aminosyrene i et produkt ((Kost- og ernæringsforbundet. (2018, 23.01). Proteinkvaliteten er ikke god nok. Hentet fra: https://www.kost.dk/fagblad/proteinkvaliteten-er-ikke-god-nok)). Mangler eller lav verdier, vil det slå uheldig ut i forhold til effekten av produktet, samtidig som nyrene også kan belastes unødvendig om proteintilskuddet ikke inneholder tilstrekkelige mengder aminosyrer som kroppen kan dra nytte av.

Et tilskudd med en lav proteinkvalitet inneholder en mindre andel av de aminosyrer som anvendes for proteinoppbygging og en større andelsom går til energiforbrenning. Ved et utilstrekkelig inntak av protein over tid, vil kroppsmassen bli mager, noe som igjen går ut over immunsystem, nervesystem, det endokrine system og bevegelsesapparatet. Kvaliteten på proteintilskudd er signifikant, men det er også viktig å se på proteininnholdet og aminosyresammensetningen i måltidet som helhet.

En god proteinkvalitet ligger på 100 prosent eller mer og en dårlig under 50 prosent ((FAO. (2011). Dietary protein quality evaluation in human nutrition (food and nutrition paper). Hentet fra: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf)).

Aminosyrescore for vårt proteintilskudd, ligger på 119 %. Vi kan dermed si at dette proteintilskuddet har en høy proteinkvalitet og kan bidra til å redusere muskeltap, samt som det bidrar til å vedlikeholde og øke muskelmassen.