Proteinberiking – Protein Plus

Et proteinpulver av myseprotein (Whey Protein Isolate (WPI) som kan brukes til proteinberiking av mat og drikke.

EPD: 4960530

Ideelt til bruk i f.eks:

Gjør det enkelt å proteinberike maten

Protein Plus emulgerer raskt og tåler temperatur opp til kokepunktet. (Skal du lage retter med temperatur over 70 grader er det viktig at du følger «kokkens tips» nedenfor!)

Kan brukes i varme og kalde retter

Protein Plus kan brukes i for eksempel smoothier, desserter, havregrøt og supper.

Smaksnøytral

Protein Plus er smaksnøytral og kan anvendes til søte og pikante retter og drikker uten at den vil avgi noe bismak på sluttproduktet

Høyt proteininnhold og lavt innhold av laktose

Protein Plus inneholder alle essensielle amminosyrer. Isolat. Mysen er prosessert for å redusere fett og laktoseinnholdet, slik at det blir mest mulig konsentrert innhold av protein.

  • Isolate. Whey is processed to reduce its fat and lactose content, leaving mainly protein. Whey protein isolate may be better for people who have trouble digesting lactose (lactose intolerance). But it’s not for people with milk allergies.

Ingredienser:

 

Myseprotein (maks 1 % laktose)

Størrelse på kjøpsenhet: 1,2 kg

NÆRINGSINNHOLD PR. 100 GRAM

Energi: 1548 kJ/370 kcal, fett: 0,9 g, hvorav mettet fett: 0,3 g, karbohydrater: 2,5 g, hvorav sukkerarter: 0,9 g, kostfiber: 0 g, protein: 85,4 g, salt: 0 g.

DOSERING

1 ss (5 g) Protein Plus blandes i 1 dl væske eller ca 100 g mat. Det bør stå i ca. 5 minutter før bruk. 1 ss Protein Plus tilsvarer 4,3 g protein. Bør fordeles jevnt over dagens måltider og mellommåltider for best utnyttelse av proteinet.

Anvendes etter anbefaling og dosering fra lege eller ernæringsfysiolog og avhengig av pasientens alder, vekt og helsetilstand.

BEREGNET FOR

Proteinberiking er beregnet for kostbehandling av pasienter med økt proteinbehov. Skal brukes som et supplement til et normalt kosthold.

Siden Protein Plus er Whey Protein Isolat (WPI) er mysen prosessert slik at det blir redusert fett og laktose, slik at andelen protein blir mest mulig konsentrert. Protein Plus vil derfor være letter for personer som har problemer med å fordøye laktose (laktose intoleranse), men det er ikke egnet for personer med laktose allergi.

Kokkens tips:

Anvendelse av Protein Plus i varme retter

Protein Plus er kokestabil dersom du anvender følgende fremgangsmåte:

1. Ta en liten del av den ferdiglagde suppen eller sausen (ikke for varm, 70 grader) over i en liten kjele.

2. Du kan også blande pulveret i for eksempel melk/fløte eller lignende ingredienser du skal ha oppi ved et senere tidpunkt.

3. Tilsett den mengde proteinpulver du har valgt, og rør proteinet godt inn ved hjelp av visp eller stavmikser.

4. Når proteinpulveret har løst seg helt opp og ikke er synlig lenger, heller du den berikede væsken tilbake under konstant omrøring. Vær spesielt oppmerksom på at det fort kan svi seg i bunnen av kjelen.

5. Få temperaturen (under omrøring) opp til minst 70 grader eller helt opp til kokepunktet.

Aminosyreprofil:

Protein Plus inneholder alle essensielle aminosyrer.

NÆRINGSINNHOLD PR 100 g
Asparginsyre 11.4 g
Treoni 7,0 g
Serin 4,4 g
Glutaminsyre/glutamat
17,5 g
Glycin
1,8 g
Alanin 4,7 g
Valin 5,4 g
Isoleucin 6,8 g
Leucin 10,7 g
Tyrosin 3,0 g
Fenylalanin 3,0 g
Histidin 1,7 g
Lysin 10,4 g
Arginin 2,1 g
Prolin 5,9 g
Cystein 2,6 g
Metionin 2,3 g
Tryptofan 2,1 g
Sammenligning av Protein Plus og Toro sitt melkepulver.

  • Proteininnholdet er ca 50% lavere på Toro sitt Melke proteinpulver.
  • Andelen karbohydrater er langt høyere for Toro sitt melkepulver (25,5 gram pr 100g)
Melkeproteinet til Toro har ingen tilgjengelig aminosyreprofil, derfor vanskelig å si hvordan den ser ut. Det som skiller seg mest ut i sammenligningen er det lave proteininnholdet og det høye sukkerinnholdet i Toro sitt produkt.

  • Ingredienser Protein Plus, Vital ernæring as: Myseprotein (maks 1% laktose) og emulgator soyalecitin.
  • Ingredienser Melke protein fra Toro AS: Melkeprotein, skummetmelk, solsikkeolje, myse, glukosesirup.
Per 100 gram

Vital ernæring 

Protein Plus

Toro Melkepulver

Energi

1548 kJ/370 kcal

2005 kJ/478 kcal

Fett

0,9 g

22 g

hvorav mettede fettsyrer

0,3 g

3,9 g

Karbohydrater

2,5 g

28 g

hvorav sukkerarter

0,9 g

25 g

Protein

85,4 g

43 g

Salt

0 g

0,6 g

Holdbarhet:

12 mnd

12 mnd

Bruksområdet er stort sett det samme. Begge anbefales og blande ut i kald/lunken væske.

Kom i gang med enkle grep

Bli inspirert og lag selv

Det er de kontinuerlige små grepene som teller! Lag fristende enkle mellommåltider, frokost eller kvelds. (Man får som ofte tilstrekkelig med protein i hovedmåltidet).

Les mer om hvorfor energi og proteiner er så viktig for småspiste

Vi har samlet en rekke fakta om hvorfor protein er så viktig. Det finnes mange grunner til hvorfor kroppen må få tilført tilstrekkelig med protein og derav bør inngå som en sentral del av kostholdet. Protein er kroppens byggesten og helt nødvendig for alle mennesker. Les bla om:

  • Hvem som bør anvende proteinberiking og hvorfor.
  • Hva som er anbefalt proteinbehov for eldre og syke.
  • Hvordan man kan klare å oppnå og dekke proteinbehovet for småspiste.
  • Om proteinkvalitet og betydning for muskeltap.
  • Informasjon fra studier som viser til positive effekter etter innføring av protein- og energirike måltider.

Proteinkvaliteten har betydning for bevaring og bygging av muskler

For at kroppen skal kunne bruke protein til oppbygging må det være tilstrekkelige mengder av alle de essensielle aminosyrene i et produkt ((Kost- og ernæringsforbundet. (2018, 23.01). Proteinkvaliteten er ikke god nok. Hentet fra: https://www.kost.dk/fagblad/proteinkvaliteten-er-ikke-god-nok)). Mangler eller lav verdier, vil det slå uheldig ut i forhold til effekten av produktet, samtidig som nyrene også kan belastes unødvendig om proteintilskuddet ikke inneholder tilstrekkelige mengder aminosyrer som kroppen kan dra nytte av.

Et tilskudd med en lav proteinkvalitet inneholder en mindre andel av de aminosyrer som anvendes for proteinoppbygging og en større andelsom går til energiforbrenning. Ved et utilstrekkelig inntak av protein over tid, vil kroppsmassen bli mager, noe som igjen går ut over immunsystem, nervesystem, det endokrine system og bevegelsesapparatet. Kvaliteten på proteintilskudd er signifikant, men det er også viktig å se på proteininnholdet og aminosyresammensetningen i måltidet som helhet.

En god proteinkvalitet ligger på 100 prosent eller mer og en dårlig under 50 prosent ((FAO. (2011). Dietary protein quality evaluation in human nutrition (food and nutrition paper). Hentet fra: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf)).

Aminosyrescore for vårt proteintilskudd, ligger på 119 %. Vi kan dermed si at dette proteintilskuddet har en høy proteinkvalitet og kan bidra til å redusere muskeltap, samt som det bidrar til å vedlikeholde og øke muskelmassen.