EPD 4174991
Fortykning av mat og drikke, varm og kald
Fortykningsmiddel som anvendes for å oppnå ønsket konsistens på mat og drikke. Vil kunne redusere risikoen for aspirasjon/feilsvelging for de som har problemer med å svelge.
Lett å bruke
Fortykningsmiddelet emulgerer raskt og gir en slett, glassklar og fin konsistens.
Kan tilsettes all mat og drikke
Attylet Plus kan lett tilsettes alle typer varm og kald mat- og drikkevarer uten at smaken endres.
Minsker risiko for aspirasjon/feilsvelging
På grunn av sin amylaseresistente egenskap sikres en ensartet viskositet (seighet) under hele svelgeprosessen.
Høyt kostfiberinnhold
Inneholder 28 g kostfiber pr. 100 g. Kostfiber kan være gunstig for fordøyelsen.
Fortykning av flytende væske øker sannsynligheten for tryggere svelging for dysfagipasienter
Anvendelse – Slik bruker du fortykningsmiddelet:
OPPNÅ ØNSKET KONSISTENS MED FORTYKNINGSMIDDEL
I følge IDDSi sitt rammeverk for konsistenser har Attylet Plus en konsisten på 1-4 alt avhengig av hva man bruker av råvarer. Les mer om IDDSI sitt rammeverk HER.
DOSERINGSTABELL
Denne tabellen viser hvor mye fortykningsmiddel, Attylet Plus, som skal tilsettes for å oppnå ulike konsistens i IDDSI. Bland heller i for mye Attylet Plus, for deretter å justere konsistensen med mer væske, enn å tilsette Attylet Plus i flere omganger.
IDDSI nivå | 0- Tynn | 1- Minimalt tykk | 2- Litt tykk | 3- Moderat tykk | 4- Ekstremt tykk |
Vann | 0 måleskjeer*
pr 100 ml |
0,5 måleskje*
pr 100 ml |
1 måleskje*
pr 100 ml |
1,5 måleskje*
pr 100 ml |
2 måleskjeer*
pr 100 ml |
Appelsinjuice | 0 måleskjeer*
pr 100 ml |
0,5 måleskje*
pr 100 ml |
1 måleskje*
pr 100 ml |
1,5 måleskje*
pr 100 ml |
2 måleskjeer*
pr 100 ml |
Yoghurt (naturell) | – | – | – | 0 måleskje*
pr 100 ml |
2 måleskjeer*
pr 100 ml |
*Måleskje på 5 ml medfølger boksen med Attylet Plus og tilsvarer 2 g fortykning
Ingredienser:
Maltodekstrin, fortykningsmiddel xantangummi, søtstoff erythritol.
Holdbarhet:
14 måneder.
Oppbevaring:
Kjølig (maks. 30˚C ) og tørt (maks. 70% luftfuktighet).
Næringsverdi pr. 100 g:
Energi: 1199 kJ / 286 Kcal,
Fett: 0 g,
Karbohydrat: 58 g,
herav sukkerarter: 0 g,
Kostfiber: 28 g,
Protein: 0-1 g,
Salt: 3 g
AMYLASERESISTENTE EGENSKAPER
Attylet Plus har amylaseresistente egenskaper som gjør at den fortykkede væsken opprettholder sin konsistens i munnen da den ikke nedbrytes av spyttet.
Vanlige fortykningsmiddel som er basert på stivelse, påvirkes av enzymet amylase, som finnes i spytt i munnhulen. Det kan føre til at konsistensen på maten fortynnes i munnen og får en viskositet som gjør det vanskelig for pasienten å svelge.
Bruk av mat med modifisert konsistens og drikke med amylaseresistente egenskaper kan derfor gjøre det tryggere å svelge for pasienter med dysfagi.