Spesielt tilpasset de med tygge- og svelgevansker dvs. dysfagi.
Økt appetitt og næringsinntak med Sooft Meals
Et pilotstudie viste at de som ble tilbudt Sooft Meals spiste 20% mer mat og fikk betydelig mer næring i seg, sammenlignet med vanlig moset mat 1).
Spesielt tilpasset de med tygge- og svelgevansker
Sooft Meals har purékonsistens jmf IDDSI. Maten blir lett oppløst og det er enkelt å svelge maten.
Fleksibelt og sikkert
Sooft Meals er ferdig laget moset frossen mat som kan anskaffes i løsvekt i esker, eller som ferdige engangs porsjoner. Garantert uten klumper. Kvalitetssikret og næringstett.
Ekte råvarer
Smaken er som hjemmelaget. Det er kokker som står bak oppskriftene og det er kun brukt ekte råvarer. Velbekomme!
SOOFT MEALS
NÆRINGSTETT & DELIKAT
Det er vanskelig å servere delikat purémat ved å lage den selv. Ved servering av moset mat anbefaler kosthåndboken at hver matvaregruppe legges hver for seg på tallerkenen. Personer med tygge- og svelgevansker er en sårbar gruppe og det er viktig at maten er appetittvekkende, både i form og farge. Flere studier har vist at den visuelle effekten av produktet er viktig for måltidsopplevelsen. Andre hensyn er å sørge for god oppreist sittestilling og å unngå forstyrrelser som radio og TV. Det er viktig at spisesituasjonen er så hyggelig som mulig og at man har nok tid.
Sooft Meals er ferdig laget slik at resultatet for hvordan maten ser ut er kvalitetssikret. Man kan bruke tiden på å lage en hyggelig måltidsopplevelse.
Konsistensen er tilpasset følgende personer med tygge- og svelgevansker:
Dersom tungekontrollen er betydelig svekket.
Ved fortrengning av spiserøret
Når det er smerte ved tygging og/eller svelging
Ved lammelser i munnhule eller svelg
Ved manglende tenner eller smerter i tenner
Ved kjevelås
Dårlig tilpasset protese
Anbefalt for småspiste med tygge- og svelgevansker
Alle Konsistenstilpasset engangsporsjon mix fra Sooft Meals er beriket med ekstra fett, energi og protein. Innholdet av energi, fett, protein og karbohydrater er tilpasset Helsedirektoratets anbefaling for Energi og næringstett kost. Denne kosten anbefales derfor til småspiste. Energi- og næringstett kost består av matvarer og retter med høyere fett- og proteininnhold, slik at porsjonsstørrelsen blir mindre enn nøkkelrådskosten. Denne kostformen anbefales alle som er i risikogruppen for å utvikle underernæring eller som har en underernæringstilstand. Energifordeling i et energi- og næringstett kost er anfefalt slik: Fett: 35-40%, Protein: 15-20%, Karbohydrater: 40-50%.
Tilberedning
Tin opp, stikk et hull i lokket, varm opp i mikrobølgeovn. Ca 20 min på 150 grader. Ha gjerne litt vann på brettet.
Tin opp, stikk et hull i lokket, varm opp konveksjonsovn (ca. 30 min. på 80-90 grader alt. 15 min på 100-110 grader).
Last opp plansje her: Hvordan varme opp Sooft Meals i regenereringsovn.
Tin opp, stikk et hull i lokket, varm opp i mikrobølgeovn. Ca 1,4 min på 800 Watt. Last opp plansje her : Hvordan varme opp Sooft Meals i mikrobølgeovn.
- Tin engangsporsjonen over natt i kjøleskap.
- Stikk et lite hull i lokket og plasser på en rist eller bakeplate
- Temperatur i ovnen 150 gr i ca 20 min.
- Riv av toppfilmen. Bruk skje og gaffel til å legge maten forsiktig over på en lun tallerken.
- Rør om i sausen og hell den forsiktig rundt maten. Ikke
hell sausen over, da blir de delikate fargene tildekket.
Blandingsesken med Konsistenstilpasset engangsporsjon mix, inneholder totalt 21 stk engangsporsjoner. Totalt 3 stk av hver av følgende menyer:
Oppbevaring og holdbarhet
Lagring: Frysevare.
Holdbarhet: 12 mnd på frys og 7 dager på kjøl (0-4 °C)
Et pilotstudie viser først og fremst at de som ble tilbudt Sooft Meals spiste 20% mer mat. Dessuten fikk de også betydelig mer næring sammenlignet med vanlig moset mat.
Konsistensnivå
I følge IDDSi sitt rammeverk for konsistenser har Sooft Meals en konsisten på 4. Det vil si Púre.
4 Puré Ekstremt tykk |
|
Beskrivelse/karakteristikk |
|
Fysiologisk begrunnelse for dette konsistensnivået |
|
Tidligere moste kjøkkenet maten selv, men nå bruker vi kun Sooft Meals. Det handler om tid, men også om at disse engansporsjonene er bedre enn de vi selv klarer å lage. Sooft Meals ser delikat ut, er god på smak og vi kan være trygge på at maten er ernæringsmessig riktig sammensatt
— Kjøkkensjef, Oslo Kommune Sentralkjøkken, Silurveien sykehjem
kjøkkensjef, Oslo Kommune Sentralkjøkken, Silurveien sykehjemLes om tygge- og svelgevansker (dysfagi)
Hva er dysfagi? Hvordan forebygge og behandle dysfagi. Vi har samlet masse nyttig informasjon for deg som ønsker å vite mer om dysfagi