Hvordan oppleves det egentlig å være avhengig av moset mat?

Klinisk ernæringsfysiolog, PhD, Ingrid M. Fange Gjelstad fra Rikshospitalet, liker å teste på egen kropp hvordan hennes råd til sine pasienter, fungerer. Hun kommer ofte bort i pasienter som er avhengig av moset mat. Derfor gikk hun inn for å teste ut på seg selv, hvordan oppleves det egentlig å være avhengig av moset mat.

Hun fikk også med seg sin mann på forsøket som varte i én uke. I løpet av perioden bestod alle måltidene – frokost, lunsj, middag og mellommåltider – av mat som er tilpasset dysfagipasienter.

Klinisk ernæringsfysiolog, PhD, Ingrid M. Fange Gjelstad

Her er hennes umiddelbare kommentarer etter at uken var slutt:

«Jeg erfarte gjennom uka at det var mye jobb å tilberede most og flytende mat. Jeg lagde to shaker til lunsj hver dag, og det tok lenger tid å tilberede enn å slenge sammen noen brødskiver som jeg pleier å gjøre. Jeg kokte grøt til frokost, og det tok lenger tid enn å bare spise frokostblanding. Når jeg skulle lage middager selv og mose hver av rettene for seg, var det mye jobb med rengjøring av utstyr mellom hver mosing. Derfor var det svært deilig noen dager å ha ferdiglaget middag fra SooftMeals.

Jeg synes jeg middagene deres smakte veldig godt, særlig grønnsakene og sausene. Kjøtt og fisk hadde annerledes konsistens enn jeg er vant med for tilsvarende produkter, det var ingen usmak, bare litt uvant.»

Se Vital ernæring sine produkter spesielt tilpasset personer med tygge- og svelgevansker:

Konsistenstilpasset – Purékost / Moset mat:   

kosthold etter hjerneslag, sooft meals

Ferdig puré: Sooft Meals

Tyggeproblem-symbolSooft Meals er alternativet for de som ønsker ferdig laget, delikat purémat. Finnes både i løsvekt og som ferdige næringstett mat i engangsporsjoner.

123puré_lage_selv

123Puré

Tyggeproblem-symbol123Puré er et konsept med verktøy for de som vil lage purématen selv. Delikat med naturtro former. Enkelt å lage.


Konsistenstilpasset – Flytende kost / Teksturprodukter:

SPUMA Instant

Tyggeproblem-symbolPulver som forvandler mat og drikke til stabilt og luftig skum.

Luft med smak, Air instant

AIR Instant

Tyggeproblem-symbolLag luftig skum som gir en intensiv oral smaksopplevelse for dem som ikke klarer å svelge.

Drikkevarer

Attylet Plus

Tyggeproblem-symbolFortykningsmiddel som anvendes for å oppnå ønsket konsistens på mat og drikke, varm og kald.