Denne artikkelen er skrevet med hjelp og innspill fra Frode Henriksen, Intensivsykepleier. Frode jobber for Kvinto som er produktspesialister bl.a innen tann og munnstellpreparater.
Riktig munn og tannstell ved dysfagi er et viktig element i behandling av dysfagi.
En velstelt munn er viktig for pasientens velvære og selvfølelse. Munnen er viktig for både verbal og nonverbal kommunikasjon. Lepper som sprekker opp, en tunge som fester seg i ganen på grunn av tørrhet er vanskelig å snakke med. Dårlig ånde kan være en begrensning for begge parter.
En munn som er tørr, vond og har endret smakssans kan gjøre at mat ikke frister. God ernæringsstatus er viktig for overlevelse. Bruk av tyggefunksjon eller stimulering av gommene medfører øket spyttsekresjon og dermed fuktig av miljøet.
Munnstell er viktig får å hindre infeksjoner, en ser ofte at bakterier fra munnen finner veien ned til lungene og skaper lungebetennelse.
Personer med dysfagi større risiko for dårlig munn- og tannhelse. Årsaken til dette er at personer med dysfagi ofte har en tendens til at maten blir liggende igjen i munnhulen («hamstre» mat ). Denne maten kan bidra til ett uheldig miljø i munnen som kan medføre tannråte, bakterivekst og dårlig ånde. I tillegg, puster personer med dysfagi oftere inn mat, drikke og spytt ned til lungene (aspirerer) når de svelger.
Aspirasjon av skadelige bakterier som utvikler seg i en uren munn kan føre til livstruende pustevansker og brystinfeksjoner kjent som lungebetennelse. Matrester kan også senere havne i lungene.
Hvor ofte skal munn- og tannstell ved dysfagi gjennomføres?
Munn- og tannstell skal gjennomføres minst to ganger om dagen (morgen og kveld).
Er pasienten plaget med vond smak i munnen eller tørre slimhinner kan det være fornuftig og rense opp og tilføre fuktighet til munnen før måltid. Etter mat bør munnhulen renses for å unngå matrester blir liggende.
Hvem bør gjennomføre munn- og tannstell ved dysfagi?
Når det er mulig bør personen det gjelder oppmuntres til å pusse sine egne tenner. Dette kan være vanskelig for personer som ikke klarer å holde tannbørsten selv. Det finnes tannbørster med større vinkler på håndtaket som kan gjøre det enklere å holde tannbørsten. Elektriske tannbørster er også veldig effektive og trenger ikke mye bevegelse. Viktig å bruke tannbørster med myk bust, for å hindre skader på tannkjøttet med påfølgende blottlagte tannhalser og ising i tennene.
Det finnes også tannbørster med sug for pasienter som er spesielt plaget.
Hvordan gjennomføre munn- og tannstell ved dysfagi for de som trenger hjelp?
Dersom personen trenger hjelp til å gjennomføre tannstell skal du:
- Stå eller sitte bak pasienten fordi det støtter deres hode, og dine hender vil være i beste stilling for å pusse personens tenner.
- Tilte personens hode litt forover for å redusere risiko for aspirasjon av tannpasta.
- Dersom pasienten ikke klarer å reise seg, må pasienten ligge på siden med hode på puten og et håndkle som dekker puten.
- Ikke ha vann på tannbørsten. Det vil redusere skum til et minimum
- Plasse hode av tannbørsten mot tannen, børst alle overflater av tennene inkludert overflater og sider.
- Pusse tungen for å bidra til å friske opp pusten og rense munnen.
- Ikke rense munnen etter pussingen siden det er viktig å beholde fluoren på tennene slik at de blir sterkere.
Hva om pasienten har tørr munn?
Riktig munn- og tannstell ved dysfagi er ekstra viktig for personer som lider av tørr munn. Årsaken er at de har ekstra høy risiko for tannråte og tannkjøttsykdom. En tørr munn gjør også tygging og svelging vanskeligere. Hvis det er mulig bør personen oppmuntres til å ta hyppige slurker av vann. Det finnes også en rekke kunstige spytt gelèer og spray beregnet for å gi fuktighet og komfort.
Munn- og tannstell ved dysfagi for personer med tannproteser
Munnhygiene er like viktig for folk med ikke naturlige tenner for å holde munnen ren, sunn og for å fremme spyttproduksjonen. Protesene bør fjernes om natten for å tillate tannkjøttet å hvile. Pasientens munn bør rengjøres to ganger om dagen (morgen og kveld), og skylles etter måltider for å fjerne eventuelle rester. Når tannprotesen er fjernet, bør alle overflater av tannproteser bli børstet med en tannbørste eller protesebørste for å fjerne plakk og rusk. Proteser må vaskes grundig forholdsvis ofte. Når tannprotesen ikke er i munnen bør de legges i bløt i kaldt vann for å hindre at de sprekker eller blir deformert.
Hva gjør man dersom pasienten har infeksjon i munnen?
Hvis personen har en infeksjon i munnhulen bør de bli henvist til sin tannlege eller lege for å vurdere gjennomføring av behandling. Det er viktig å rengjøre og tørke tannbørsten etter bruk og erstatte den når infeksjonen har skjedd for å unngå forurensning.
Krav om hjelp til munn- og tannpleie
Det er tannlegen selv, som på vegne av folketrygden, gjør de medisinske vurderingene om pasienten har krav på å dekke utgiften via Helfo. Tilstand 14: Sterkt nedsatt evne til egenomsorg ved varig sykdom eller ved varig nedsatt funksjonsevne. Les mer HER
Offentlig tannhelse gir vederlagsfri tannhelsetjenester til prioriterte grupper:
- A: 0-18 år
- B: Psykisk utviklingshemmede
- C1: Pasienter innlagt i sykehjem
- C2: Pasienter som mottar hjemmesykepleie >1xuken, >3mnd
- D: 19-20 åringer får 75%refusjon
- E: Enkelte grupper innen psykiatri eller rus-omsorg
Les her for mer informasjon om rettigheter til gratis tannstell ved dysfagi.
Her er tre veiledningsfilmer om munn- og tannstell ved dysfagi:
For videre lesing om tannstell ved dysfagi anbefaler vi å lese her:
Artikkel «Tannstell ved dysfagi» av tannpleier Gitte Kaas –Her
Nye evidensbaserte tiltak for å bedre oral helse hos eldre siste 10 år
Oral Health and Swallowing Problems, Springer, 2013
Våre produkter for Flytende Kosthold:
National Foundation of swallowing disorder er en international foreningen for fagpersoner, pårørende og pasienter med dysfagi. Deres hjemmeside har mye informasjon på ulike nivåer. Bla har de et program for øvelser som anbefales for å forbedre svelgefunksjonen, de har webinarer, nyhetsbrev og gruppesamtaler over internett. NFOSD sin målsetning er å forbedre livskvaliteten for personer som sliter med å svelge. Les mer på deres hjemmeside HER