Retningslinjer og lover :
Tiltakspakker for forebygging av underernæring
Det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet “I trygge hender 24-7” har i mai 2018 justert sine tre tiltakspakker rettet mot forebygging av underernæring ...
Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet
Helsedirektoratet laget anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Denne rapporten skal gi grunnlag for planlegging av kosthold og fysisk ...
Krav om hjelp til munn- og tannpleie ved dysfagi
Krav om hjelp til tannpleie ved dysfagi Riktig munn og tannstell ved dysfagi er et viktig element i behandling av ...
Krav på hjelp og henvisning til logoped ved tegn til dysfagi
Man har krav på hjelp og henvisning til logoped ved tegn til dysfagi. Alle personer med dysfagi har krav på ...
Hva er samhandlingsreformen
Hva er samhandlingsreformen og hvordan påvirken den deg som arbeider i helsevesen? Samhandlingsreformen er utarbeidet og pulisert av Helsedirektoratet. Reformen ...
Retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring
Forebygging og behandling av underernæring har blitt et viktig tema innen helsevesen. Ansvaret for å forebygge, avdekke og behandle underernæring ...
Kosthåndboken fra Helsedirektoratet
Kosthåndboken er utgitt av Helsedirektoratet i 2012. Hovedmålsettingen med Kosthåndboken er å bidra til å sikre god kvalitet i ernæringsarbeidet ...
Konsistenser – IDDSI et internasjonalt rammeverk
Konsistenser som har standardiserte definisjoner er viktige for pleiepersonell som lager mat og drikke til personer med dysfagi. Det har ...
Verdighetsgarantien – retningslinjer for å bruke dine rettigheter
Beskrivelse Mottar du tjenester fra den kommunale eldreomsorgen, har du visse rettigheter, og du skal så langt det er mulig få ...
OFFENTLIGE OPPLÆRINGS VERKTØY:
E-læringsprogram om dysfagi fra Helse Sør-Øst
E-læringsprogram om dysfagi. Bruk 10 minutter på dette kurset! Helse Sør-Øst har lagt et e-læringsprogram om dysfagi. Forstå hva tygge- ...
E-læringsprogram innen ernæring for helsepersonell
I Buskerud har de laget et meget bra e-læringsprogram innen ernæring, for helse- og kjøkkenfaglig personell i institusjoner. Små videosnutter ...
E-læringskurs i ernæring for helsepersonell
E-læringskurs rettet mot helsepersonell i sykehjem og hjemmesykepleien Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hordaland og Helse Bergen har etablert ...
Kostholdsplanleggeren
Kostholdsplanleggeren er lansert! October 15 2014 Vi gleder oss å informere om at Kostberegningsprogrammet Kostholdsplanleggeren er i dag gjort tilgjengelig ...
OFFENTLIGE RAPPORTER:
Nasjonal Handlingsplan for bedre kosthold har stor fokus på mat til eldre
Vi ser med glede og stor forventning på regjeringens "handlingsplan for bedre kosthold". Eldre og andre personer som er utsatt ...
Regjeringen skaper en kvalitetsreform for eldre
På en pressekonferanse 07.03.17 informerer Regjeringen at de nå skal iverksette arbeidet om å utarbeide en ny kvalitetsreform for eldre: ...
Forbrukerrådet: eldre fortjener appetitt på livet!
Forbrukerrådet har, sammen med Kost- og ernæringsforbundet, reist land og strand rundt og besøkt sykehjem som setter mat høyt på dagsordenen ...
Fokusrapport om dysfagi – Stockholm landsting.
Stockholm fylkeskomme har utgitt en fokusrapport om dysfagi. Denne rapporten er utarbeidet innenfor rammen av det medisinske programmet. Dysfagi er en ...
Temarapporten om dysfagi – Patientombudet i Danmark
Patientombudet i Danmark lagde i 2012 en temarapport om dysfagi. Her understrekes betydningen av høy fokus om dysfagi, både på sykehus og i kommuner ...
Mat og måltid i hjemmesykepleien – Helsedirektoratet
Rapporten Mat og måltid i hjemmesykepleien bygger på en nasjonal undersøkelse blant ledere, og en undersøkelse blant et utvalg av ...
Hvordan er mat og måltid på norske sykehjem?
Sosial- og helsedirektoratet fikk i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å gjennomføre en kartleggingsundersøkelse av mat og måltid ved landets ...